Jungianska grundbegrepp från A till Ö : med originaltexter av C. G. Jung / Helmut Hark ; översättning av Lars W. Freij ; fackgranskning av Lars-Göran Eriksson och Suzanne Gieser

By: Contributor(s): Material type: TextTextPublication details: Stockholm : Natur och Kultur, 1997Description: 243 sidISBN:
  • 91-27-05475-6
Subject(s): DDC classification:
  • 150.11
Summary: Många begrepp ur den jungianska djuppsykologin, som exempelvis arketyp, animus och anima, är idag allmängods. Det hör till allmänbildningen att kunna vara med och diskutera C.G. Jungs psykologi och man svänger sig med uttryck som "individuation" eller "skuggan", men hur många vet på djupet vad som avses med dessa ord? Denna bok är ett lexikon över grundbegreppen i jungiansk psykologi. Varje begrepp är kortfattat introducerat och förklarat av författaren på ½-1½ sida, där grundtankarna bakom respektive begrepp förklaras på ett lättbegripligt sätt. Därefter följer 2-3 kortare textutdrag ur Jungs samlade verk som illustrerar begreppet och vill locka till vidare läsning av Jungs egna texter. Här finns också hänvisning till i vilket band och under vilken paragraf exemplet hör hemma. Detta underlättar kraftigt för läsaren, eftersom det annars kan vara ganska svårt att hitta i de samlade verken. Detta lexikon vänder sig till vida kretsar av läsare som i Jungs psykologi söker hjälp i personliga livsfrågor och som vill veta mer om mentala processer som till exempel drömmar, imaginationer och fantasier. Det ligger nära till hands att också beröra religiösa erfarenheter och den andliga dimensionen över huvud taget och därför återfinns också i lexikonet en del grundbegrepp från gränsområdet mellan djuppsykologi och teologi. Helmut Hark tysk teolog och psykoanalytiker, verksam som evangelisk präst och psykoterapeut. Han har vidare författat ett antal böcker, varav en, Drömbild träd, finns översatt till svenska.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Collection Call number Status Date due Barcode
Standardlitteratur Standardlitteratur Campus Örebro Campus Örebro 150.11 (Browse shelf(Opens below)) Available 26125011821

Många begrepp ur den jungianska djuppsykologin, som exempelvis arketyp, animus och anima, är idag allmängods. Det hör till allmänbildningen att kunna vara med och diskutera C.G. Jungs psykologi och man svänger sig med uttryck som "individuation" eller "skuggan", men hur många vet på djupet vad som avses med dessa ord? Denna bok är ett lexikon över grundbegreppen i jungiansk psykologi. Varje begrepp är kortfattat introducerat och förklarat av författaren på ½-1½ sida, där grundtankarna bakom respektive begrepp förklaras på ett lättbegripligt sätt. Därefter följer 2-3 kortare textutdrag ur Jungs samlade verk som illustrerar begreppet och vill locka till vidare läsning av Jungs egna texter. Här finns också hänvisning till i vilket band och under vilken paragraf exemplet hör hemma. Detta underlättar kraftigt för läsaren, eftersom det annars kan vara ganska svårt att hitta i de samlade verken. Detta lexikon vänder sig till vida kretsar av läsare som i Jungs psykologi söker hjälp i personliga livsfrågor och som vill veta mer om mentala processer som till exempel drömmar, imaginationer och fantasier. Det ligger nära till hands att också beröra religiösa erfarenheter och den andliga dimensionen över huvud taget och därför återfinns också i lexikonet en del grundbegrepp från gränsområdet mellan djuppsykologi och teologi. Helmut Hark tysk teolog och psykoanalytiker, verksam som evangelisk präst och psykoterapeut. Han har vidare författat ett antal böcker, varav en, Drömbild träd, finns översatt till svenska.